Γνήσιες απαντήσεις σε καίριες ερωτήσεις
Τι κάνει το ελαιόλαδο να υπερέχει από τα ζωικά και τα υπόλοιπα φυτικά λίπη;
Γενική παραδοχή εδώ και χρόνια από την επιστημονική κοινότητα είναι πως τα φυτικά λίπη υπερέχουν σε ευεργετικές ιδιότητες από τα ζωικά λίπη.
Αυτό που δίνει τα σκήπτρα στο ελαιόλαδο και ιδιαίτερα στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συγκρινόμενο με τα υπόλοιπα φυτικά λίπη και έλαια, είναι το γεγονός πως είναι το μόνο που παράγεται με απόλυτα φυσικό τρόπο. Η μαργαρίνη, τα σπορέλαια είναι βιομηχανοποιημένα λίπη και η παραλαβή τους γίνεται με χημικό τρόπο.
Σύγχρονες επιστημονικές έρευνες έχουν επιπλέον καταρρίψει το μύθο που χαρακτήριζε τα σπορέλαια «ελαφριά».
Σήμερα για τους επιστήμονες της υγείας και της διατροφής, ο καλύτερος σύμμαχος και ευεργέτης για την υγεία μας είναι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Regina Olive Oil

Γιατί λέμε όχι στο χύμα το ελαιόλαδο;

Το χύμα ελαιόλαδο, αυτό που έχει τις καλύτερες συστάσεις του γνωστού, του γείτονα, του συγγενή μας, σύμφωνα με πρόσφατες δειγματοληπτικές έρευνες, δεν είναι τόσο αγνό και ανόθευτο όσο νομίζουμε. 7 στα 10 δείγματα κρίθηκαν ακατάλληλα, λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας, αλλά και νοθείας, καθώς πολλοί μεσάζοντες, για εύκολο κέρδος, το αναμειγνύουν με σπορέλαια, νερό ή λάδια παλαιότερων ετών, κάνοντας τελικά το ελαιόλαδο που φτάνει στο τραπέζι μας όχι ευεργέτη αλλά βλαπτικό για την υγειά της οικογένειας.

Γιατί δεν κυκλοφορεί πλέον ελαιόλαδο σε 16κιλο τενεκέ;
Ο 16κιλος ήταν και πιθανά ακόμα είναι η προτίμηση του παραεμπορίου και των νοθευτών του ελαιολάδου που τον προωθούν σαν συμφέρουσα λύση σε χαμηλή τιμή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ειδικό κανονισμό που ισχύει από το 2003, κατάργησε το 16κιλο τενεκέ για να προστατεύσει την υγεία και την τσέπη των καταναλωτών. Νόμιμη διακίνηση ελαιολάδου γίνεται από τότε μόνο σε συσκευασίες έως 5 λίτρων.

Γιατί λέμε ναι στο τυποποιημένο ελαιόλαδο;
Ο χρόνος ζωής του ελαιολάδου κυμαίνεται από 12 έως 18 μήνες. Άρα καλό ελαιόλαδο είναι εκείνο που έχει παραχθεί πρόσφατα, είναι δηλαδή της ίδιας χρονιάς. Η ημερομηνία παραγωγής και λήξης του μπορούν να ελεγχθούν μόνο με τυποποιημένες διαδικασίες. Τυποποιημένες διαδικασίες και ολοκληρωμένοι ποιοτικοί έλεγχοι πρέπει να χαρακτηρίζουν και κάθε στάδιο ζωής του ελαιολάδου. Από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή του, μέχρι την ελαιοποίηση, τη συσκευασία και την αποθήκευσή του.
Μόνο με μια συσκευασία επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου μέχρι 5 λίτρα, καλά σφραγισμένη με πώμα ασφαλείας, μπορούμε να είμαστε ασφαλείς. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τους ελέγχους που έχουν προηγηθεί, για τη γνησιότητα και την ποιότητα του ελαιολάδου που επιλέγουμε για εμάς και τους δικούς μας.

Τι είναι το βιολογικό ελαιόλαδο;
Το βιολογικό ελαιόλαδο είναι ελαιόλαδο προερχόμενο από ελιές βιολογικής καλλιέργειας. Η παραγωγή του στο σύνολο της σχεδόν αναδεικνύει πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Η παραλαβή του γίνεται μόνο με μηχανικά μέσα κάτω από αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες επεξεργασίας και με μεθόδους που δεν επιτρέπουν την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του.
Τα βιολογικά προϊόντα ελέγχονται από οργανισμούς πιστοποίησης και προστατεύονται με αυστηρή νομοθεσία. Για παράδειγμα η λίπανση της ελιάς, βάσει του κανονισμού 2092/81 που αφορά στη βιολογική γεωργία, γίνεται με τη σπορά ψυχανθών, που δεσμεύουν άζωτο και το αποθηκεύουν. Με παράλληλη προσθήκη οργανικής ύλης, όταν οργώνονται την ξηρή περίοδο, τα ψυχανθή βιοδιασπώνται και γίνονται λίπασμα. Επίσης ο δάκος καταπολεμάται όχι με αεροψεκασμούς, αλλά με ειδικές παγίδες που περιέχουν πρωτεΐνη, που προσελκύει τα έντομα.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω βιολογικό ελαιόλαδο;
Να εμπιστεύεστε μόνο το συσκευασμένο βιολογικό ελαιόλαδο που στην ετικέτα του αναγράφεται η ένδειξη Bio.
Επίσης πρέπει να ξέρετε πως στην ετικέτα των βιολογικών λαδιών αναγράφεται απαραιτήτως ο αριθμός έγκρισης και πιστοποίησης από αναγνωρισμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης, όπως η π.χ. ΔΗΩ, ΣΟΓΕ κ.ά.


Τι να παρατηρήσω στη γεύση και την οσμή του ελαιόλαδου για να καταλάβω αν είναι κακής ποιότητας;
Τα αρνητικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου μαρτυρούν τις ακατάλληλες συνθήκες παραγωγής, συλλογής και αποθήκευσης του καρπού της ελιάς. Ένα ακατάλληλο ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας «βγάζει» χαρακτηριστικές οσμές και γεύσεις. Εξασκηθείτε να τις αναγνωρίζετε:
Ατρόχαδο: έχει τέτοια οσμή και γεύση όταν προέρχεται από ελιές συγκεντρωμένες σε σωρούς ή αποθηκευμένες υπό συνθήκες που οδηγούν σε προχωρημένο στάδιο αναερόβιας ζύμωσης
Μουχλιασμένο: από ελιές όπου έχουν ανατηχθεί μεγάλος αριθμός μυκήτων και ζυμομυκήτων
Υγρό ξύλο: από ελιές οι οποίες έχουν υποστεί παγετό πάνω στο δέντρο
Κρασώδες: θυμίζει κρασί κι αυτό οφείλεται σε διαδικασία ζύμωσης της ελιάς που σχηματίζει οξεϊκό οξύ, οξεϊκού αιθυλεστέρα και αιθανόλης
Ταγγό: όταν έχει υποστεί οξείδωση λόγω παρατεταμένης έκθεσης στον ατμοσφαιρικό αέρα
Μεταλλικό: θυμίζει μέταλλα όταν η ελιά κατά την ελαιοποίησή της έχει παρατεταμένη επαφή με μεταλλικές επιφάνειες.

Άλλους χαρακτηρισμούς και εικόνες που ίσως σας φέρουν στο μυαλό η οσμή και η γεύση του λαδιού και δηλώνουν την ακατάλληλη ποιότητά του είναι: Καμένο, Τραχύ, Άχυρο, Λιπαντικό, Απόνερα, Σπαρτό, Άλμη, Χωματίλα, Σκουλήκι, Αγγούρι.

Για να μην μπαίνετε βέβαια σ’ αυτή τη διαδικασία ανασφάλειας, αρκεί να επιλέγετε τυποποιημένο και ελεγμένο για την ανώτερη ποιότητά του εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο REGINA.

Τι προσθέτει το χρώμα του ελαιολάδου στο φαγητό μας;
Είτε χρυσοπράσινο, είτε χρυσοκίτρινο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι μοναδικό στο να αναδεικνύει τη γεύση του φαγητού. Το χρυσοπράσινο ελαιόλαδο, πράσινο λόγω της χλωροφύλλης, έχει γεύση «πιπεράτη» και ταιριάζει με όσπρια, λαχανικά, σαλάτες, κρέας και κυνήγι. Το χρυσοκίτρινο ελαιόλαδο, κίιτρινο λόγω των καροτινών, έχει πιο ελαφριά γεύση με τόνους από βανίλια και φρούτο και ταιριάζει με ψάρι, σαλάτες και γλυκίσματα.